Challenge yourself: een jaar geen auto!

Ruim een jaar geleden, op 31 augustus 2017, leverde ik hem in: mijn leaseauto. Ik overhandigde de sleutels aan mijn voormalig werkgever en nam de trein terug naar huis.

Dus dag auto. Manlief reist met de trein naar zijn werk, en zag de noodzaak niet om een auto aan te schaffen. Ik had geen vast inkomen meer. Ik denk dat ik me ergens schaamde voor de hoeveelheid autokilometers die ik de jaren ervoor had gereden, en financieel veranderde onze situatie, en ik stelde mezelf (en mijn gezin) voor de volgende uitdaging: een jaar lang autoloos.

!! EEN JAAR GEEN AUTO MET 3 KLEINE KIDS!! Mij persoonlijk leek het een hele uitdaging.

En nu is het jaar voorbij. Ik heb het gered! Wij als gezin hebben het gered! En hoe?! Het heeft zoveel inzichten gebracht, dat een jaar geen autorijden voor ons heel waardevol was.

Om te beginnen: er zijn inmiddels zoveel alternatieven voor het hebben van een eigen auto. Ik maakte gebruik van Snappcar, een deelauto platform, als het OV geen optie was. Heel vaak was het OV echter een prima alternatief. Dat het OV zo goed geregeld is, dat wist ik niet. Wist je trouwens dat kinderen tot 12 jaar gratis mee mogen reizen met de NS?

Financieel kan ik het volgende melden over een jaar autoloos. In totaal heb ik afgelopen jaar 1200 euro uitgegeven aan deelautogebruik. Dit is inclusief huur, brandstofgebruik, km vergoeding en verzekeringskosten! In totaal huurde ik 11 x een auto, en leende ik 3 weken een auto van een vriendin om mee op vakantie te gaan. Ik heb dus veel minder vaak een auto gebruikt, dan wanneer ik een eigen auto voor de deur zou hebben staan en veel minder kosten gemaakt. Het Nibud  geeft bijvoorbeeld aan, dat een (nieuwe) compacte auto op basis van 10.000 km/maand gemiddeld 365 euro per maand kost. Bijna het viervoudige dus. Hiernaast heb ik natuurlijk meer kosten gemaakt voor reizen met het OV, maar deze kosten wegen lang niet op tegen de autokosten.

Naast de financiële balans, is er echter veel meer bewustwording bij mij én mijn gezinsleden ontstaan over verkeer in het algemeen. Dit effect had ik niet verwacht van een jaar autoloos. Fietsen is een uitstekend alternatief is in je woonplaats. Altijd! Ik heb de auto niet gemist. Het is gewoon een kwestie van wennen. Op tijd de deur uit, geschikte kleding aan. Afgelopen jaar heb ik 3000 km met bakfiets afgelegd. Dat is bijna 60 km per week! Hiernaast heb ik ook nog vele ritjes met mijn gewone fiets afgelegd.

Als je zoveel fietst, gaan je andere dingen opvallen. Namelijk, zaken als verkeers(on)veiligheid, zoals niet-afgescheiden fietspaden. Soms voelde ik me wel erg kwetsbaar in het verkeer. Stank van de auto’s. Hinder van de auto’s. Lawaaioverlast van verkeer. Het gevoel, dat alles voor de auto is ingericht (bijvoorbeeld het straatbeeld met overal geparkeerde auto’s, waarbij er nauwelijks ruimte is om te wandelen of fietsen). Discussies om centra meer bereikbaar kunnen maken ten voordeel van de auto. Terwijl met de komst van de elektrische auto parkeerplekken overal in Nederland ineens voorzien werden van oplaadpunten, vinden we de fiets blijkbaar niet meer de moeite waard om in te investeren. Zo kunnen bakfietsen in de meest moderne fietsenstalling bijvoorbeeld niet geparkeerd worden (hoezo niet nodig?).

Dus van een jaar autoloos ben ik ineens een fanatiekeling geworden, die de auto uit het centrum wil weren, die aparte wegen wil voor fietsen en voor auto’s, die gebruik van het OV wil stimuleren, die bewustwording wil creëren voor het feit dat de lucht in Nederland zo vervuild is, met name door autogebruik. Begrijp me goed: ik ben niet tegen auto’s, maar ik denk wel dat de Nederlandse samenleving toe is aan een andere mindset, net zoals ik een andere mindset heb gekregen. Al ben ik enthousiast over mijn eigen challenge, ik ken niemand die mijn gedrag gekopieerd heeft. Dat vind ik toch jammer. Hoeveel schoner zou onze lucht bijvoorbeeld worden als iedere autogebruiker zijn auto tenminste 1 dag in de week thuis laat staan?

Ik heb mijn uitdaging gehaald: ik ben een jaar autoloos geweest. Dat voelt als een persoonlijke overwinning. Ik had verwacht, dat ik er heel veel moeite mee zou hebben, maar het ging gewoon vanzelf. En nu heb ik nog steeds geen auto aangeschaft, terwijl ik de finish gehaald heb. Ik voel nu veel minder de noodzaak. Uiteindelijk zal ik vast kiezen voor het gemak, misschien een eigen deelauto, maar ik zal er ongetwijfeld bewuster mee omgaan.

Enthousiast geworden naar aanleiding van mijn verhaal? Just do it. Ban de auto en neem de fiets! Ik hoor graag van je.

 

Autovrij?!

Dit filmpje mag je niet missen! Geweldig!

In dit filmpje zie je een hoofdstraat van de Amerikaanse stad Seattle, waarbij 200 mensen zich verplaatsen over deze straat. Allereerst rijden ze in 177 auto’s. Hiernaast gebruiken ze andere transportmiddelen: 200 mensen op de fiets, 200 mensen in de bus (hier zijn 3 bussen voor nodig) en 200 mensen met de zogenoemde “light rail” trein (1 trein).

Laat je auto thuis staan!

Auto’s stinken

Auto’s maken lawaai

Auto’s nemen veel ruimte in

Auto’s vervuilen

Auto’s zijn duur

Auto’s zijn gevaarlijk voor mede weggebruikers

Auto’s hinderen mede weggebruikers

Auto’s worden inefficiënt gebruikt

Ja hoor critici! Ik hoor je al denken: maar ik heb de auto nodig om naar mijn werk te gaan. Maar check this out: De meeste plekken in ons dichtbevolkte landje zijn prima bereikbaar met het openbaar vervoer, zonder dat het je veel meer tijd kost. Het vergt wel een andere mindset.

En bedenk zelf eens even hoe vaak je de auto pakt, terwijl je de fiets had kunnen nemen? Terwijl fietsen is zoveel beter, gezonder en socialer is.

Na het zien van dit filmpje kun je toch niet anders dan je eigen autogebruik onder de loep nemen? De beste stap die je nu kunt nemen is gewoon alles wat op fietsafstand ligt, ook daadwerkelijk op de fiets te doen. Hoeveel meer leefbaar wordt je eigen woonplaats?

 

 

Een terugblik

Er is geen betere dag voor een terugblik 2017 uit te kiezen dan de laatste dag van het jaar.

Voor mij was 2017 niet goed begonnen. Op 3 januari, de eerste werkdag na mijn Kerstvakantie, trok ik op mijn werk de conclusie dat ik het allemaal niet meer trok. Ik had een burnout, dat wist ik wel zeker. Ik had hem aan zien komen, alleen dacht ik dat ik sterker zou zijn. Al zeker een jaar had ik het gevoel, dat ik in alles tekortschoot, alleen deed ik daar niks mee. Gewoon doorgaan en kop in het zand steken. Op deze bewuste 3 januari stortte ik letterlijk in. Ik heb verschrikkelijk gehuild, heb daarna mijn werk afgemaakt (!), en ging toen naar huis. ’s Avonds kwamen de tranen in een gesprek met mijn partner opnieuw, ik kon maar niet ophouden met huilen. Al mijn energie was verdwenen, net als water door een afvoerputje. Het uitspreken van de woorden “het lukt me niet meer” was voor mij voldoende om alle stoppen te doen doorslaan. Eindelijk. Ik was eigenlijk wel een beetje opgelucht, dat ik me niet meer groot hield.

Nu wil ik het in deze blog niet uitgebreid hebben over burnout, maar heel 2017 heeft voor mij (en zeker ook voor mijn gezin) in het teken hiervan gestaan. Een jaar van diep vallen en langzaam overeind krabbelen, met tussendoor weer stapjes terug. Maar ondanks de zwaarte hiervan (nooit geweten dat je je zo leeg kunt voelen!!) kan ik ook optimistisch zeggen, dat ik afgelopen jaar heel veel heb geleerd. Over mezelf met name.

Mijn belangrijkste leerles van afgelopen jaar was eigenlijk, dat ik op de eerste plaats aan mijn eigen behoeften moest gaan denken in plaats van aan anderen en dat ik weer terug moest gaan naar mijn gevoel/intuïtie. Was voor mij een eyeopener. Mijn werk vond ik niet leuk, maar dat deed ik voor het gezinsinkomen. Ik sportte, want vond dat dat gezond was. Ik sprak met vriendinnen af, want ik moest ook nog een sociaal leven hebben naast mijn drukke baan. Ik had een dag ouderschapsverlof, zodat ik er voor de kinderen kon zijn. En die dag moest dan meteen leuk zijn. En ga zo maar door. Kort door de bocht: ik vroeg mezelf dus niet meer af: “wat wil ik, wat vind ik hiervan”, allemaal onder het mom van: “natuurlijk ben je moe, je hebt drie kleine kinderen, je bent verhuisd, je hebt een nieuwe baan, geen wonder dat je het best zwaar vindt” etcetera. Maar ik genoot dus niet meer, ik stond echt in de “survivalmodus”. Dus: vanaf nu weer terug naar mijn gevoel en niet gewoon mijn schouders eronder zetten en denken dat ik elke last wel kan dragen. Vroeg of laat gaat dat mis namelijk.

De eerste “grote” stap die ik nam, was tegen mijn werkgever zeggen, dat ik niet terug zou komen. Ik maakte al lang verkeerde keuzes in werk, en dat ik nu voor mezelf moest uitzoeken hoe verder. Hier ben ik nog steeds trots op. Nu heb ik dan weliswaar geen werk, maar ik zal nu wel een betere keus kunnen maken. Voornemen voor 2018!

De tweede grote stap, was accepteren dat het niet goed met me ging. Niks voor mij om te accepteren, laat staan dat te delen met anderen. Inmiddels heb ik daar geen moeite meer mee, zie hier dit blog.. En doordat ik het zelf kon accepteren, kon ik ook aan mijn herstel gaan werken.

Tot slot heb ik geleerd om “nee”te zeggen. Echt, dat kon ik niet. Maar afgelopen jaar heb ik regelmatig “nee” moeten zeggen, en hiervan leerde ik, dat dat ook prima is!

Om weer terug te blikken op 2017: waar ik dus behoorlijk in de lappenmand lag, was het gelukkig erg rustig in mijn omgeving. Mijn partner is een ontzettend grote steun voor mij geweest, en ondanks mijn kuren blijf hij geduldig. Mijn kinderen vonden het gezellig dat ik zoveel thuis was. Geen grote stressoren kwamen verder op mijn pad.

Ik heb het hele jaar thuisgezeten. Ik heb mijn kinderen dus heel erg veel gezien, zeker in vergelijking met voorgaande jaren. Dit was voor mij het grootste pluspunt van 2017! Ik was misschien niet altijd de leukste moeder, maar ik was er wel. Ik sloot me aan bij een zangkoor. Ik werd vroeger altijd door mijn broers en zussen uitgelachen als ik zei dat ik op zangles wilde, en dat trok ik me dus erg aan, maar ik heb nu toch de stap gezet (“ik wil namelijk zingen”). Verder heb ik  schrikbarend weinig gedaan, maar toch is het jaar omgevlogen. 2017 staat voor mij dus in het teken van “lappenmand” en “leerproces”. Ik weet nu weer veel beter wie ik ben en wat ik belangrijk vind. En ik hoop hiermee in 2018 verder te kunnen gaan, maar dan zonder “lappenmand”. Op hoop van zegen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een Donkere Kerst

Ik zal het nooit vergeten. Het was september 2003. Ik studeerde geneeskunde en leerde vanalles over de werking van onze hersenen en ons zenuwstelsel. Ze zijn verantwoordelijk voor heel veel lichaamsfuncties. Fascinerend hoe bijvoorbeeld de bewegingen die we maken worden aangestuurd door de hersenen. Als iemand niet in staat is om juiste lichaamsbewegingen te maken (denk bijvoorbeeld aan iemand met een verlamming van een arm), kun je door kennis van de hersenen/het zenuwstelsel, een goede observatie en lichamelijk onderzoek relatief eenvoudig beredeneren waar de afwijking/ ziekte zich zou moeten bevinden. Zo leerden we ook vanalles over stoornissen in looppatronen, die kunnen ontstaan bij een scala aan neurologische ziekten.

In deze zelfde periode ging ik een weekendje naar mijn ouders. We maakten een wandeling over de hei. Mijn moeder liep voor me, en ineens observeerde ik – ja hoor – een afwijkend looppatroon. Circumductie in jargon. Ik zag dat haar rechter been zich in een soort halve cirkel bewoog, in plaats van gewoon rechtuit. Ik kon niet anders dan dit haar te vertellen. “Mam, je loopt echt raar. Je ene been slingert. Dat is niet normaal, daar moet je eens naar laten kijken.” Althans, zoiets zal ik gezegd hebben. Een dochter tegen haar moeder.

Nu is het niet zo vreemd, dat als je geneeskunde studeert, je jezelf (en andere dierbaren) er van verdenkt ziek te zijn. Je leert over ziekte en hierdoor ben je vanzelfsprekend extra alert op je gezondheid, want ziek wil niemand zijn. Er bestaat zelfs een naam voor: kandidatenziekte. Meestal blijkt er natuurlijk niks aan de hand te zijn. Ik was dan ook niet echt onder de indruk van mijn moeders looppatroon, ik ging er vanuit dat ik me wat in het hoofd haalde, en heb er verder geen aandacht meer aan geschonken.

En toen was het de vooravond van Kerst 2003. Na wat met elkaar gedronken te hebben, ging ik lekker slapen. De volgende ochtend stapte ik met mijn moeder in de auto. Ik denk dat we de laatste Kerstinkopen gingen doen. We waren onze straat nog niet uit of mijn moeder vertelde me dat ze bij de neuroloog was geweest. Ze was dusdanig geschrokken van mijn opmerking, dat ze pas in december naar de neuroloog durfde te gaan. Er was inderdaad iets “verkeerds” op haar hersenscan te zien. Het kon iets goedaardigs zijn, of toch niet. Daar gingen ze nu verder onderzoek naar doen. Ze had het mijn broers en zussen de avond ervoor verteld, voordat ik was thuisgekomen.

Nu ben ik er niet trots op, en ik wou dat ik anders had gereageerd, maar ik werd dus boos. Hoe kon het nou, dat ik de avond ervoor iedereen had gezien, maar dat iedereen zijn mond had gehouden? Waarom zei ze het juist nu, nu we samen in de auto wegreden? Had dat niet anders gekund? En natuurlijk was het slecht nieuws, ze hoefde zich voor mij niet groot te houden. Dit kon toch niet anders dan uitgezaaide kanker zijn? Ik wou natuurlijk, dat ik haar omhelsd had, om haar niet weer los te laten. Maar zo is het niet gegaan.

Als ik foto’s van die Kerst terugkijk, dan zie ik dat mijn moeder al doorhad, dat ze dood zou gaan. De rest staat er nog lachend op.

In de weken die volgden, zou mijn moeder halfzijdig verlamd raken en haar spraak verliezen. In het jaar volgde een heel intensief behandeltraject, waarin het soms wat beter, maar vooral heel slecht met haar ging. Kerst 2004 kan ik me totaal niet voor de geest halen, terwijl we toen allemaal wisten, dat het mijn moeders laatste Kerst zou zijn. Ik denk dat ik het helemaal verdrongen heb.

In april 2005 is ze uiteindelijk overleden. 12 jaar geleden inmiddels. Daar schrik ik dan wel van, want ik mis mijn moeder nog elke dag.  En nog steeds lukt het mijn familie, en mijzelf, niet om over haar te praten. We zijn er beter in om over moeilijke dingen te zwijgen, om het verdriet niet toe te laten.

Nu is het de vooravond van Kerst 2017. Je zou naar aanleiding van bovengeschrevene wel kunnen denken dat ik er tegenop zie. Maar toch is niks minder waar. Ik kijk elk jaar weer uit naar Kerst, in de hoop dat ik met mijn gezin en familie er een mooie tijd van kan maken. Een Witte Kerst. Een Kerst, waar we nieuwe herinneringen maken en we (in gedachten) stil staan bij degene die ontbreekt.

 

 

Zonder auto?! Dat kan toch helemaal niet?

Kijk, ik ben een control freak. Ik vind dat een hele vreemde eigenschap van mezelf. Want ik heb zelf vaak genoeg al meegemaakt dat dingen, vaak juist die dingen met een grote impact, gewoon gebeuren. Daar heb je geen enkele invloed op. Dus als het leven gewoon gebeurt, waarom wil ik dan zo graag controle hebben over feitelijk onnozelheden?

Om maar een simpel voorbeeld te geven: ’s ochtends kan ik ontzettend tegen mijn kinderen snauwen, als ik denk niet op tijd naar school te kunnen vertrekken omdat deze of gene aan het treuzelen is. Mijn hartslag schiet omhoog. Ik voel me onprettig. Ik had bedacht met de fiets naar school te zullen gaan, maar nog voordat we buiten staan, wordt er gevraagd: “mama, ah toe, mogen we met de auto? ” Eigenlijk vind je dat grote onzin, fietsen is gezond en het regent toch niet? Maar je was je toch al zo aan het haasten, dus prop je alsnog drie kinderen in de auto en vertrekt enigszins overstuur. Om altijd op tijd op school aan te komen. En ik ken de gedachte: so what, als je eens een keer te laat bent? Helemaal niet erg. Maar toch kan ik ondanks deze gedachte, die ik op zo een ochtend probeer in te prenten, dat stressgevoel niet goed loslaten. Blijkbaar vind ik het gewoon erg belangrijk om altijd op tijd te zijn. Mijn remedie ertegen is gewoon nog eerder proberen klaar te staan voor school. De stress voor te zijn, zeg maar.

Maar soms verbaas ik mijn controlfreakerige-ik ineens. Ik moest, omdat ik mijn baan beëindigde, mijn leaseauto inleveren. Onze enige auto. Mijn hemel, met drie kleine kinderen in een dorp (sommigen noemen het een stad) zonder auto, dat kan toch helemaal niet? Ik was al intensief op gaspedaal.nl allerlei occasions aan het bekijken. Maar ik merkte dat ik er eigenlijk geen zin in had om a. geld uit te geven aan een auto en b. te zoeken. Uiteindelijk besloot ik toen om maar eens een keer zonder auto te zitten, met als achterliggende gedachte dat mocht de nood hoog oplopen, ik alsnog een auto kon kopen. Ik vond dat ik de auto eerst maar eens moest missen. Best flexibel van mezelf, vond ik.

Nou wat er toen gebeurde? Echt helemaal niks negatiefs. Het kan gewoon! Je hoeft gewoon zelf geen auto te hebben. Echt niet. En dat zeg ik, terwijl ik echt enorm veel kilometers op de weg maakte. En wat me nog een meest meevalt: ik fiets nu elke dag naar school, en ik heb geen strijd meer met de kinderen over auto versus fiets. Dat bevalt heel goed. Terwijl ik dacht dat de auto me rust bracht als ik me ’s ochtends moest haasten, merk ik dat het altijd-op-de-fiets me veel meer ontspant.

Hierover moet ik wel zeggen, dat mijn twee jongste kinderen nog niet kunnen fietsen. Ik heb daarom wel geïnvesteerd in een elektrische bakfiets (een Urban Arrow, wat een aanrader!), omdat ik anders wel zeker wist dat ik de auto binnen no time ging missen.

Voorheen nam ik heel vaak de auto, gewoon vanwege het gemak. Heel lui, ook voor kleine afstandjes die ik gewoon op de fiets kon doen. Ik ging ook vaak naar de winkel, nu laat ik de weekboodschappen thuis bezorgen. Bijkomende meevaller: ik geef der aan mijn boodschappen uit, omdat ik zorgvuldig een boodschappenlijst maak. En wat blijkt nog meer? Zoveel plaatsen zijn uitstekend met de trein te bereiken. Ik woon vlakbij een station, maar met een auto voor de deur koos ik bijna nooit voor de trein. Wederom: nu heb ik geen keus, maar de trein nemen bevalt. En is het nodig, dan neem ik ook nog heel graag de OV-fiets om snel op plek van bestemming aan te komen.

En dan blijkt er ook weer zoiets te bestaan als Snappcar. Ik had daar nog nooit van gehoord, maar inmiddels ben ik gebruiker van deze dienst. Waar dit eenvoudig op neerkomt, is dat je van je “buren” (Snappcar-community) hun (occasion) auto kunt lenen, tegen betaling van benzine/km-vergoeding en een huurbedrag/24 uur. Grote voordeel is, dat als je af en toe een auto nodig hebt, dit een stuk voordeliger is dan een eigen auto, en veel goedkoper dan huren via een autoverhuurbedrijf, maar dat je wel goed verzekerd op reis gaat.

Dus heb ik gemerkt, dat er voor alles een oplossing te vinden is. Inmiddels, na 3 maanden, staat er 800 km op mijn km-teller van mijn fiets. En dat in het najaar! Mooi niet met de auto gedaan! De kinderen staan elke ochtend voor school klaar om met de fiets mee te gaan. Zonder te zeuren. Wie had nou geweten dat je auto inleveren stress reduceert? Nou, ik in ieder geval niet! En misschien is mijn geest toch flexibeler dan ik had verwacht! En mocht de nood hoog zijn….